Verkkotoimituksen haastattelussa Sami ”Hibi” Helppi

DSC_0117

SAPAn verkkotoimitus saa lukuisia toiveita siitä, että edustusjoukkueen jopa hieman myyttisiksi jääviä pelaajia pitäisi jotenkin tuoda lähemmäs faneja, erityisen toivottuja ovat syväluotaavat henkilöhaastattelut. Näissä haastattelutoiveissa on yksi nimi noussut selkeästi ylitse muiden, ja verkkotoimitus vastaa luonnollisesti huutoon. Niinpä hyvät naiset ja herrat, tässä hän on, SAPAn monivuotinen vasemman laidan dominaattori, saunailtojen ammattimainen makkaranpaistaja ja höynärinkien väsymätön suolaaja: Sami ”Hibi” Helppi!

Hibi, aloitetaan kysymyksellä jonka jokainen SAPAssa pelannut, tai edes SAPAn otteluiden pöytäkirjoja katsellut on joskus esittänyt;Kuka tuo Sami Helppi on? Ja jatkokysymyksenä, kutsuvatko vanhempasi sinua Samiksi vai Hibiksi.

– Kuulun kasinelosten vuosikertaan, jolla ei ole ollut juuri annettavaa Suomen jalkapallolle. Kutsumanimien käyttö on jakautunut niin, että sukulaiset ja koulukaverit kutsuvat etunimellä (Sami), työkaverit sukunimellä (Helppi), ja jalkapallopiireissä kutsumanimellä (Hibi). Kutsumanimi sai alkunsa 6-vuotiaana, kun aloitin fudiksen seurajoukkueen harjoituksissa Vallilassa Volvon kentällä. Silloinen valmentaja totesi sukunimen kuultuaan ja hippityylisen pitkän tukan nähtyään, että ”sä olet Hippi!” Nimi on sittemmin muotoutunut nykyiseen muotoonsa.

Sinut tunnetaan läntisen pallonpuoliskon maaliahneimpana vasempana pakkina, mikä urasi lukuisista maaleista on jäänyt erityisesti mieleen ja miksi?

– Urheiluruudun koostetta niistä ei tosiaan saa! Mutta mukava muisto on HyPSiä vastaan vieraissa. Oman pään kulmasta lähtenyt purkupallo ja vasen pakki yksin läpi maalintekoon ei ollut ehkä aivan suoraan pelikirjasta. Mukavinta oli kuitenkin se, että työkaveri sai seurata maalia hyvinkääläisten katsomosta ja varmistaa näkemänsä myöhemmin paikallislehdestä.

Et ole SAPAn kasvatteja, vaan olet siirtynyt joukkueeseen muualta. Kerro miksi päädyit pelaamaan juuri SAPAan, ja miksi jonkun uutta joukkuetta etsivät pelaajan tulisi mielestäsi valita SAPA?

– Ensimmäisen kerran etsin seuraa viisvuotiaana Käpylän hiekkakentällä, mutta valmentajien mielestä minun piti kasvaa vielä pari vuotta lisää. Kuuden vanhana löysin seuran tarhakavereiden kautta ja päädyin Helsingin Ponnistuksen riveihin. 15 vuoden seurauran jälkeen uusi valmentaja tuli yhdeksi kaudeksi renkiin ja ilmoitti joulukuussa tekstiviestillä, että en mahdu tulevan kauden joukkueeseen. Onnekseni Jari Kinnunen oli siirtynyt SAPAn riveihin ja kyselin häneltä päästä takas pelikentille. Näin uusi joukkue löytyi loistavasta Krunikan porukasta.

Muistatko vielä ensimmäisen SAPAssa pelaamasi ottelun?

– Sen muistan, että oli vaikeaa tottua joukkueen pelityyliin ja uuteen pelipaikkaan. Onneksi valmentajat ovat jaksaneet luottaa tekemiseen pidemmällä tähtäimellä.

Olet siis vasen pakki. Oletko ikinä pelannut muuta pelipaikkaa?

– Ennen SAPAan tuloa, Liberon aikakautena, olin pelannut vain etutopparina. Nuorimmat voivat Googlata tässä kohtaa.

SAPAn tavoite on sarjanousu. Miten tavoitteeseen päästään?

– Sarjataulukkoa kun katsoo, niin tason säilyttäminen pitäisi riittää. Joukkuehenki on ollut koko kauden hyvä ja se on parantunut edelliskaudesta.

Missä toivot SAPAn olevan 5 vuoden päästä?

– Toivon, että SAPA jatkaa hyvää juniorityötä ja innostaa myös valmennusta ja taustajoukkoja kehittymään lajin parissa. Se luo kasvattajaseuralle pohjan olla taas askeleen halutumpi paikallisseura jatkossa.

SAPA on pelannut viime vuosina useilla kotikentillä. Mikä itsellesi on mieluisin?

– Ehdottomasti Bollis kutonen! Se on mahdollistanut pelaamisen lähes ympäri vuoden. Kenttä on iso ja hyvin valaistu. Alusta on tekonurmeksi hyvä ja tasainen myös talvikaudella.

Milloin muistat istuneesi viimeksi vaihtopenkillä sarjaottelussa?

– Taitaa siitä olla useampi kausi. Taustalla taisi olla jotain henkilökohtaista hölmöilyä. Vaihdosta suoraan kärkeen, mutta eihän siitä mitään tullut.

Mitä muuta teet vapaa-ajalla kuin pelaat jalkapalloa?

– Lähivuosina on tullut matkusteltua melko aktiivisesti sekä kotimaassa että ulkomailla. Kesäisin tulee viikonloppuja vietettyä mökillä Haminan suunnilla ja talvisin laskettelemassa useamman kerran Levin rinteillä. Jos sitä tulevana talvena pääsisi Alpeille kokeilemaan Heli-skiitä…

Edustusjoukkueen kausi jatkuu ensi perjantaina Kontulassa FC Kontu/LA:ta vastaan.