SAPAn edustusjoukkueen tuore päävalmentaja Rasmus Jansson: ”On hienoa, että ihmisiä kiinnostaa, mihin tämä prosessi johtaa”


Miesten edustusjoukkueen päävalmentajana ensimmäisen kautensa edustuksessa aloittaa Rasmus Jansson. Hän on ollut pääroolissa vetämässä erittäin kunnianhimoista prosessia, josta hän kertoo seuraavassa lisää.


”On älyttömän hyvä, että löydämme jatkuvasti asioita missä voimme parantaa, sillä se tekee tästä ympäristöstä sen mikä se on ja minkä sen haluan olevan”.

Tänään alkavaa kautta ”Rasse” odottaa innolla ja samalla myös hieman jännittyneenä, mitä hän pitää kuitenkin positiivisena asiana. ”Se tarkoittaa, että pelillä on merkitystä. Samalla tässä mitataan kovan työn tulosta siitä mitä kauden alla on tehty. Mutta luottavaisena lähdetään sarja-avaukseen”, Rasse sanoo.

Vaikka Rassen tavoitteet valmentajana ovat korkealla, hän ei näe tätä pelkkänä ponnahduslautana eteenpäin uralla. ”Kun aloitimme suunnittelemaan kautta ilman, että oli suunta selvillä, huomasimme että tässä olisi mahdollisuus tehdä jotain poikkeuksellista. Ja kun on tullut paljon ihmisiä ympärille, on se lisännyt entisestään toiminnan merkitystä ja luonut mahdollisuuksia ammattimaisempaan toimintaan”.

22-vuotias Rasse on SAPAn vanha juniori aloittaen pelaamisen vihreäpaidoissa 7-vuotiaana aina täysikäisyyden kynnykselle. Sen jälkeen valmennushommat alkoivat kiinnostaa miestä pelaamista enemmän. Hän aloitti valmentamisen ensin SAPAn junioreiden apukoutsina. Rassen valmennusura eteni pikku hiljaa junnujen vastuuvalmentajan kautta, ollen viime kaudella myös SAPAn miesten M3-joukkueen toisena luotsina. Siitä hän hyppäsi syksyllä jo miesten edustusjoukkueen puikkoihin. Rasse on ollut SAPAssa siis jo pitkään ja saanut kokea runsaati näiden vuosien varrella. ”On hienoa, että pääsee antamaan jotain takaisin seuralle, jolta olen näiden 15-vuoden aikana saanut paljon”, hän sanoo.

Rasse ja muu valmennustiimi saa edustusjoukkueessa aivan erityiset mahdollisuudet seurata pelaajien vireystilaa ja rasitusta Quanter ja Polarin sovelluksen avulla. ”Käyttämämme toimintatavat ovat poikkeukselliset sarjamme huomioiden”, Rasse kehuu. Suunnitelmat ovat pysyneet hänen mukaansa aikataulussa, ja taustatiimille on tullut mieleen vieläkin lisää kehitysideoita. ”On älyttömän hyvä, että löydämme asioita missä voimme parantaa, sillä se tekee tästä ympäristöstä sen mikä se on ja minkä sen haluan olevan”.

Rasse kertoo, että suuri taustaryhmä auttaa yksityiskohtien huomaamisessa mitä ei välttämättä yksin tulisi ajateltua. ”Jokaisella on määritelty oma vastuualue, jonka jokainen hoitaa, näin roolit eivät mene sekaisin. Mutta katsomme vielä yhdessä jokaisen alueen läpi ennen kuin toteutamme ne. Kun tiedät muiden katsovan kaiken vielä kerran, niin se nostaa rimaa kaikessa tekemisessä. Pyrimme parhaaseemme päivittäin, mutta täydellisyyteen on silti mahdoton päästä. Aikaa käytämme kuitenkin niin paljon kuin joku meistä löytää vielä parannettavaa”, Rasmus valottaa taustatiimin työskentelyä.

Vaikka sarjanousu onkin selkeä ykköstavoite niin myös muut arvot ovat joukkueelle tärkeitä. ”Päivittäisen toiminnan kehittämisen ohella selvän identiteetin luominen on yksi isoimmista päämääristä. Identiteetillä tarkoitan pelaamisen lisäksi myös toimintatapojamme. Haluamme rikkoa myös sarjan ennätyksiä ja myöskin sitä kautta jättää jälkemme pysyvästi tälle sarjatasolle”, hän sanoo.

Joukkueen kauteen valmistautuminen käynnistyi jo marraskuun lopussa täydellä höyryllä try-outien muodossa. Myös vuodenvaihteen jälkeen löytyi pelaajien suunnalta runsaasti kiinnostusta tulla joukkueeseen. ”Vaikka uusien pelaajien tulo on aiheuttanut pieni haasteita aina silloin tällöin ja tehnyt kauteen valmistautumisen hieman ennalta-arvaamattomammaksi, niin on ollut todella hyvä juttu, että meille on tullut säännöllisesti näin paljon uusia pelureita ja pelaajilla on ollut kiinnostusta tulla tänne nelosdivariin korkeammiltakin tasoilta. Ja on tosi iso plussa, että olemme saaneet pelaajia edelleen vielä aivan viimeisilläkin hetkillä”, hän ilahtuu.

Joukkue uusiutui todella reippaasti viime kaudesta, Rasse pitää tämän kauden ryhmää mielenkiintoisena sekoituksena vanhaa, nuorta ja uutta. ”Meille saapui pelaajia monista eri lähtökohdista ja erilaisilla seurahistorioilla. Vanhojen meillä pysyneiden pelaajien lisäksi saatiin jokkueeseen ilahduttavasti myös muutama paluumuuttaja (Mikael Virta, Muhamed Bade, Martin Laitinen) ja SAPAn omia junioreita, mikä on loistava asia. Kaiken kaikkeaan erittäin potentiaalinen ryhmä on mielestäni kasassa”, Rasse kertoo.

Treenisessiot olivat kestoltaan preseasonilla pitkiä, usein jopa 2,5 tuntisia. Hän uskoo, että tämä kantaa kesän edetessä hedelmää. ”Ei oltaisi tietenkään muuten tällaista päätöstä tehty, että treenataan pitkään. Se mitä olemme nyt tehneet tulee näkymään meillä kaudella. Ja sen huomaa, että olemme jo selkeästi paremmassa fyysisessä kunnossa siitä mitä oltiin talvikauden alussa.”

Rasse uskoo, että SAPA lunastaa lupaukset olemalla tällä hetkellä divareiden mielenkiintoisin joukkue. ”Yllättävän moni on löytänyt SAPAn, vaikka ei olisikaan ollut aikaisempaa historiaa seurassa tai ole seurannut muuten pitkään aikaan. On hienoa, että ihmisiä kiinnostaa katsoa, mihin tämä mielenkiintoinen prosessi johtaa”, hän sanoo lopuksi.

SAPAn kauden avauspeli pelataan Lassilan Topcart Areenalla tänään torstaina klo 20.15.