Varapuheenjohtaja Keni Simola: ”Eniten on yllättänyt se, kuinka innostuneesti ja myönteisesti kehitystyöhömme on suhtauduttu”

Esittelyvuorossa SAPA:n varapuheenjohtaja Keni Simola.

Keni, missä vaikutat SAPA:n lisäksi?
”Kehitämme ja autamme HundrED.org:ssa Suomen ja maailman kouluja sekä tunnistamalla hienoja, toimivia koulutusinnovaatioita että jakamalla niitä opettajien ja koulujen käytettäviksi ja hyödynnettäviksi. Vastaan kumppanuuksista eri maissa ja olen aktiivisesti mukana organisaation strategian kehittämisessä ja sen toteuttamisessa. Lisäksi minulla SAPA:n lisäksi luottamustoimia muutamien yhtiöiden hallituksissa.”

Pelaavatko lapsesi SAPA:ssa? Kauanko olet ollut SAPA:ssa mukana?
”Poika (Puuma) pelaa innokkaasti neljättä vuotta 06-joukkueessa ja tyttö (Kookos) pelaa 10-jengissä. Itse olen ollut mukana toiminnassa reilut kolme vuotta sekä 06-joukkueen huoltajana, valmentajien tuuraajana ja nyt joukkueenjohtajana. Viimeisen vuoden olen ollut lisäksi SAPA:n johtokunnassa seuran varapuheenjohtajana.”

Mikä on oma futistaustasi?
”Pelasin aktiivisesti kilpatasolla koko nuoruuteni — kovimmillaan MYPAssa B-junioreiden SM-sarjaa. Sen jälkeen aikuisiällä harrastelin kymmenen vuotta lähinnä kolmos- ja nelosdivareita mm. Gnistanin paidassa. Jalat (ja kunto) eivät enää kestä, mutta olen luvannut koko nollakutosjengille jäätelöt, heti kun joku pomputtelee päällä enemmän. :)”

Mitkä ovat mielestäsi SAPA:n vahvuudet?
”Ehdottomasti paikallisuus. SAPA on hieno seura keskellä Helsinkiä, jolla on kaiken lisäksi fantastinen oma kenttä. Meillä on seurassa paljon mahtavia ja innokkaita junioreita, aktiivisia vanhempia ja sitoutuneita, pyyteetöntä työtä tekeviä joukkueiden taustahenkilöitä sekä tietenkin laadukkaita valmentajia.”

Olet ollut noin vuoden SAPA:n johtokunnassa. Missä on onnistuttu?
”Monessa asiassa on saatu jo mitattavia positiivisia tuloksia aikaiseksi. Keväällä tehty jäsenkysely antoi hyvää ja tärkeää suuntaa mihin SAPA:n jäsenet ovat tyytyväisiä ja mitä osa-alueita kannattaa jatkossa ennen kaikkea kehittää. Monessa asiassa on saatu jo mitattavia positiivisia tuloksia aikaiseksi.”

”Heti keväällä päivitimme yhdessä aktiivisten seuratoimijoiden kanssa SAPA:n strategiaa. Jäsenkyselyllä saadun palautteen perusteella olemme tänä vuonna esimerkiksi uudistaneet liikuntakerhoja ja panostaneet paljon seuran viestinnän kehittämiseen. Muun muassa sosiaalisen median hyödyntämiseen on panostettu paljon ja saamamme positiivisen palautteen perusteella tässä on onnistuttu hienosti. On mahtavaa lukea monipuolisesti eri joukkueiden otteluista ja katsella hienoa kuvia matseista!”

”Seuran taloutta on onnistuttu aktiivisilla toimilla parantamaan merkittävästi jo lyhyessä ajassa. Saimme lisäksi merkittävän lahjoituksen, jolla pystymme entistä paremmin tukemaan myös taloudellisesti haastavissa tilanteissa olevia innokkaita sapalaisia.”

”Olemme johtokunnassa tänä vuonna luoneet alkutahdit työlle, jonka keskeisenä tavoitteena on jäsenmäärän ja ennen kaikkea junioripelaajamäärien kasvattaminen ja pelaajavirran suunnan kääntäminen positiiviseksi. Työtä on paljon, mutta toiminnan kehitys on hyvässä vauhdissa.”

Onko tullut yllätyksiä vastaan?
”Ehkä eniten on yllättänyt se, kuinka innostuneesti ja myönteisesti vuosi sitten käynnistämäämme kehitystyöhön on pääsääntöisesti suhtauduttu. Lukuisat jäsenet, vanhat seuratoimijat ja lasten vanhemmat ovat tulleet kertomaan, kuinka hienoa on, että arvostettua ja perinteikästä seuraamme viedään raikkaalla otteella ja aktiivisilla toimilla eteenpäin – vanhat hyväksi havaitut käytännöt ja kokemukset huomioiden.”

Mitä haluat vielä saavuttaa SAPA:ssa / mihin suuntaan SAPA:a pitäisi kehittää?
”Haluaisin nähdä SAPAn avoimena ja iloisena seurana, joka tarjoaa hienoja harrastusmahdollisuuksia ja futiselämyksiä jokaiselle oman tasonsa ja aktiivisuusasteensa mukaisesti.”

”Useiden vuosien ajan haasteena on ollut joukkueiden kokojen merkittävä pieneneminen pelaajien lähestyessä yläasteikää. Tämä on johtanut siihen, että valitettavasti seurastamme puuttuu tällä hetkellä jopa kokonaisia juniori-ikäluokkia. Kattavalle harrastajapohjalle täytyy luoda kestävä pohja jo liikuntakerhoissa, josta rakennetaan lapsille luonteva polku seuraavassa vaiheessa nuorimpiin juniorijoukkueisiin. Kun pystymme toteuttamaan tämän laadukkaasti, paikallisesti ja iloisesti, niin meillä on erinomainen mahdollisuus jäsenmäärien kasvattamiseen suurempien seurojen puristuksessa.”

”Olisikin mahtavaa nähdä jo 50-vuotisjuhlavuonna 2020, että SAPA:ssa olisi joukkueita jokaisessa ikäluokassa aina pienimmistä junioreista aikuisjoukkueisiin!”

Osaatko arvioida, kuinka paljon johtokunnassa työskentely on vienyt aikaasi?
”Vapaaehtoistyötä tehdään rakkaudesta lajiin, eikä tunteja tule laskettua. Arvioisin varsinaiseen suoraan johtokuntatyöskentelyyn käytetyn tuntimäärän liikkuvan muutamissa sadoissa tunneissa. Niin kuin kaikessa, tärkeämpää kuin määrä tai tunnit on luonnollisesti se, mitä tehdään, miten tehdään ja mitä saadaan aikaiseksi.”

”Eniten aikaa tietenkin saa käyttää kaikista hauskimpaan, eli matsien seuraamiseen ja kannustamiseen kentän laidalla. Se on samalla sekä kaikista tärkeintä taustatyötä että seuran jäsenten yhdessä aikaansaaman hienon työn huipennus. Tänä vuonna olen käynyt katsomassa noin 120 SAPA:n eri joukkueiden ottelua.”