M2:n pelaajavalmentaja Kimmo Hyttinen: ”Tämä seuran synergiaetu on varsin merkittävä, jota kaikilla divarijengeillä ei ole”

 

 

 

 

 

 

 

Miesten sarjoissa vedetään parhaillaan henkeä, joten Vitosta pelaavan SAPAn kakkosjoukkueen pelaajavalmentajalla Kimmo Hyttisellä on aikaa kertoilla mietteitään menneestä kaudesta.

Sijoituitte joukkueesi kanssa sarjassa viidenneksi. Millainen fiilis jäi kaudesta?

”Kausi oli kaiken kaikkiaan varsin onnistunut. Valmentajana olen erityisen tyytyväinen tasaisiin otteisiin läpi kauden. Kevätkaudella pystyttiin kääntämään muutama tasainen ottelu voitoiksi. Syyskaudella sitten useampi tasainen peli päättyi numeroidenkin osalta pistejakoon. Muutama viimeinen kierros saatiin sitten pelata ilman paineita, kun nousu tai putoaminen ei ollut enää mahdollista.”

Keräsitte kevät- ja syyskaudella lähes saman verran pisteitä (14 ja 15). Joukkue pelasi siis tasaisesti läpi kauden, eikä se hävinnyt kahdesti peräkkäin kertaakaan. Mihin tasaisuus perustui?

”Meillä on ollut sama ydinryhmä kasassa M2:ssa jo useamman vuoden. Tähän kauteen saatiin muutama täsmähankinta, jotka osoittautuivat pelimme kannalta elintärkeiksi. Ensimmäistä kertaa moneen kauteen maalivahtiasiat olivat enemmän kuin kunnossa, kun Karri (Salo) tuli maalille. Nyt meillä oli aidosti maalivahti, peliä ohjaava maalivahti joka pystyy myös napsimaan gameseivereitä. Vähän kliseisesti voidaan todeta, että Karri antaa joukkueelle joka pelissä mahdollisuuden voittoon. Karrin saapuminen on varmasti yksi merkittävimmistä syistä, miksi päästettiin verrattain vähän maaleja tällä kaudella ottamatta mitään pois puolustuslinjalta”.

Kakkosjoukkueen kuudesta kolmen kärkijengin (PPJ/2, FC Aztecas, POHU/Hurjin) kohtaamisesta SAPA taisteli viidesti tasurin ja hävisi vain kerran. Mitä sanoisit näistä peleistä ja Vitosen lohkosta noin muuten?

”Tosiaan kolmea kärkijoukkuetta vastaan hävisimme kauden aikana ainoastaan yhden pelin, joka oli kauden avannut ottelu lopulta koko vitosen voittanutta PPJ:tä vastaan. Sekin ottelu oli varsin tasainen ja 2-1 tilanteessa hassattiin useampikin hyvä maalipaikka. Nämäkin pelit osoittavat sen, että pystymme voittamaan sarjassa ihan minkä joukkueen tahansa. Toisaalta M2:lle varsinaiseksi peikoksi on muodostunut sarjaporrasta alemmaksi kauden jälkeen tippuva Stasi, jolle hävittiin kauden molemmat matsit. Kaiken kaikkiaan lohko oli mielestäni varsin hyvätasoinen ja tasainen pois lukien pari viimeiseksi sijoittunutta.”

Ette päästäneet kahta maalia enempää koko kaudella kuin kahdesti. Puolustuspelaamiseen voi olla siis varmaankin sangen tyytyväinen, mutta pelasiko joukkue kokonaisuutena niin kuin halusit?

”Lähdimme järjestelmällisesti ajamaan uutta pelisysteemiä sisään tällä kaudella, jonka tavoitteena on oman joukkueen aktiivisempi peli ja pallonhallinta. Muutamana edellisenä kautena peli oli mennyt enemmän siihen, että vastustaja piti palloa ja me juostiin perässä. Vaikka tälläkin taktiikalla onnistuttiin voittoja napsimaan, niin fiilikset matsin jälkeen eivät silti olleet useinkaan varsin kaksiset. Tällä kaudella voisin ainakin omalta osaltani sanoa, että pääsääntöisesti peleistä jäi hyvä maku suuhun, vaikka aina ei loppunumerot olleetkaan hyvät. Päästiin vaikuttamaan pelin rytmiin ja kontrolloitua itse tapahtumia kentällä”.

Millainen M2:n pelaajatilanne oli tänä vuonna?

”Pelaajatilanne kauden aikana oli varsin kohtuullinen. Saimme muutamiin otteluihin vahvistuksia SAPAn muista joukkueista eli junioreista ja ykkösjoukkueesta. Tämä seuran synergiaetu on varsin merkittävä, jota kaikilla divarijengeillä ei ole. Mielestäni tätä pelaajavaihtoa olisi syytä tehostaa entisestään, kun siihen on mahdollisuus olemassa. Selkeästi monet muut seurat käyttävät tätä huomattavasti enemmän hyödykseen.”

Sinulla oli uusi rooli tänä vuonna, kun hyppäsit kakkosjoukkueen puikkoihin ennen kulunutta kautta. Pelasit kahta ottelua lukuunottamatta kaikki pelit pelaajavalmentajana ja teit siinä sivussa 6 maalia. Pystyitkö pelaamisen ohella tarkastelemaan peliä hyvin myös valmentajan näkökulmasta? 

”Minulla on kokemusta muutamalta vuodelta SAPAn -06 ikäluokan valmennuksesta, mutta onhan se kieltämättä vähän eri asia valmentaa aikuisia miehiä. Mielestäni kausi sujui yllättävän hyvin ja pystyin melko hyvin analysoimaan peliä myös kentältä käsin. Johtuen omista pelihaluista ja osittain kapeasta rosterista tuli melkein kaikki pelit pelattua osaltani kokonaan. Muutama maalikin tuli tehtyä, mutta enemmän valmentajaa miellyttää maalintekovastuun jakautuminen hyvin monelle pelimiehelle. Yksikään pelaajistamme ei tehnyt yli kymmentä maalia, joten vastuunkanto maalinteosta jakautui laajalle joukolle. Tämä on siinä mielessä erittäin hyvä, ettemme ole riippuvaisia yksittäisestä huippumaalintekijästä ja hänen päivän kunnostaan”.

Ehdit jo kehumaan maalivahti Karri Saloa. Entä keitä muista pelaajista haluaisit nostaa vielä esille?

”Toisena uutena pelaajana esille nostaisin Joonaksen (Ojala). Joonas on keskikentän dynamo, joka pystyy suorittamaan tasaisesti läpi pelien ja pelistä toiseen. Joonas voittaa joka paljon tärkeitä kaksinkamppailuita niin maassa kuin ilmassa. Lisäksi erityisesti haluaisin nostaa esille Kohtalan Mikon ja Hasan Qadrin, jotka nousivat tällä kaudelle uudelle tasolle muutaman vaikeamman kauden jälkeen. Aktiivisuus treeneissä ja uusi pelitapa toivat selkeästi jotain uutta näiden veijareiden peliin”.

Treenaatte kerran viikossa ja siihen peli päälle. Oletteko kokeneet tämän tahdin hyväksi?

”Olemme todenneet viimevuosina, että yksi hyvä treeni viikkoon ja peli on toimiva konsepti osaltamme. Kun treenejä on ainoastaan tuo yksi, niin olemme saaneet melko hyvän osanoton paikalle. Tätä samaa tulemme jatkamaan myös ensi kaudella. Kauden päätteeksi pidetyssä saunaillassa asetimme selkeästi yhteiseksi tavoitteeksi pelitavan jatkojalostuksen sekä muutaman lisäpisteen keräämisen. Tavoitteenamme ei varsinaisesti ole nousu ylempiin divisiooniin, vaan olemme todenneet vitosdivarin sopivan meidän taitotasolle loistavasti.”

Millä mielin kakkosjoukkue lähtee kohti ensi kautta?

”Mitään merkittäviä poisjääntejä pelaajien osalta ei näillä näkymin ensi kaudelle ole tulossa, joten runko tulee pysymään kasassa hyvin. Fakta on kuitenkin se, että meistä useampi on jo ikämies-iässä, joten uusia pelaajia etsitään koko ajan. Itse koko ikäni SAPAa edustaneena näkisin varsinkin SAPAn vanhoja tai nykyisiä junioreita joukkueessamme lisää. Kaikki viime vuonna joukkueeseen tulleet uudet pelaajat sopeutuivat porukkaamme varsin hyvin. Jos löytyy innokkaita futiksen aktiiviharrastajia tai vanhoja pelimiehiä, niin rohkeasti vaan yhteyttä ja treeneihin mukaan kokeilemaan miltä meno maistuu”.