Kaisaniemen puiston tulevaisuus esillä HBL:ssä

Hufvudstadsbladetin Niclas Lönnqvist selvitti Helsingin kaupungin suunnitelmia Kaisaniemen puiston suhteen. SAPA:lla on erityinen suhde Kaisaniemeen, joka toimi vuosia SAPA:n kotikenttänä. HBL haastatteli artikkelia varten myös Rik Poppiusta SAPA:n johtokunnasta. Alla artikkeli kokonaisuudessaan suomeksi käännettynä.

Rappioitunut puisto odottaa kasvojenkohotusta

Kaisaniemen puiston urheilukentillä on yli sadan vuoden aikana harrastettu monia urheilulajeja, mutta urheilukäytön tulevaisuus on vaakalaudalla, kun puisto muutaman vuoden kuluttua kunnostetaan.
Kaisaniemen puistossa on vuosikymmeniä ollut kaksi jalkapallokenttää, pienempi puiston Kruunuhaan puioleisen sisäänkäynnin luona ja suurempi rautatieaseman lähellä. Suuremmalla hiekkakentällä on talvisin ollut luistelujää ja kesäisin konsertteja ja festivaaleja. Pienemmällä hiekkakentällä on jo vuosia ollut Kruunuhaan ja Kaisaniemen kunnostettavien koulujen ja päiväkotien väistötiloja. Kasvitieteellisen puutarhan eteläpuolella on kolme tenniskenttää, jotka suunnitelmien mukaan tullaan purkamaan jotta kasvitieteelliseen puutarhaan saadaan uusi sisäänkäynti.
Jalkapalloseura SAPA käytti Kaisaniemen kenttiä pitkään, mutta Haapaniemen kentän tekonurmen valmistuttua toiminta siirtyi sinne.
– Olemme miettineet, kuinka Kaisaniemen kenttiä voisi käyttää toiminnassamme, mutta konkreettisia suunnitelmia ei ole vielä. Olemme odottaneet mitkä ovat kaupungion suunnitelmat puiston suhteen. Kentän käyttöön jalkapalloiluun on kiinnostusta erityisesti talvisin, jos sinne saadaan tekonurmi, sanoo SAPA:n johtokunnan jäsen Rik Poppius.
Puisto koetaan iltaisin turvattomaksi ja sen kaakkoiskulmassa Mikonkadun päässä harjoitetaan huumekauppaa. Poppius korostaa, että urheilutoiminta voisi tehdä puistosta turvallisemman.
Helsingin  kaupungin liikuntaviraston ulkoliikunnasta vastaava osastopäällikkö Stefan Fröberg kertoo, että liikuntavirasto sai jo viisi vuotta sitten tiedon, etteivät Kaisaniemen urheilukentät enää tule olemaan liikuntaviraston hallinnassa. Tämän vuoksi huonoon kuntoon päässeitä pukukoppeja ei ole kunnostettu.
– Meille kerrottiin, että hiekkakenttiä ei jatkossa vuokrata kuin tapahtumiin, mikä tuli meille täytenä yllätyksenä. On selvää, ettei puisto houkuttele jalkapallon pelaamiseen, jos siellä ei ole tekonurmikenttiä, sanoo Fröberg.
Vuonna 1997 liikuntavirasto haki poikkeuslupaa tekonurmikentälle, tekojäälle, katsomolle ja huoltorakennukselle puistossa, mutta ympäristöministeriö eväsi luvan vedoten siihen, että Kaisaniemi on Helsingin vanhin julkinen puisto ja että puistossa ei ole koskaan ollut pysyviä urheilupaikkoja.
Asemakaava 2011
Vuonna 2011 Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi Kaisaniemen puistolle uuden asemakaavan, mutta mitään ei ole tapahtunut. Rahoitus on puuttunut samalla kun Kasvitieteellinen puutarha on kunnostettu. Kaupunki on asettanut etusijalle uudet asuinalueet ja leikkipuistojen kunnostustyöt. Historialliset puistot ovat saaneet rappeutua. Risto Rautava (kok) on kaupunkisuunnitteluvaliokunnan varapuheenjohtaja ja asuu Kaisaniemen puistoa reunustavassa talossa. Hän ei tiedä puiston kunnostamisaikataulua tai sitä, milloin asia tulisi valiokunnan käsittelyyn.
– Puisto on kaipaa todellista kasvojenkohotusta samoin kuin Kaisaniemenrantakin. Puistosta täytyy saada taas turvallinen ja näkisin siellä mielelläni esimerkiksi SAPA:n ja HIFK:in kaltaisten urheiluseurojen toimintaa, sanoo Rautava.
Jussi Luomanen, joka on kaupunkisuunnitteluviraston kaupunkitilan ja maiseman suunnittelupäällikkö, kertoo että Kaisaniemen puiston tulevaisuutta ja mahdollisia käyttötapoja selvitetään parhaillaan, mutta pääpiirteittäin vuoden 2011 asemakaava määrittää puiston käyttöä.
– Olemme kaupunkiympäristösektorilla tulkinneet tilannetta niin, että liikuntavirastolla ei ole kiinnostusta panostaa Kaisaniemen urheilukenttiin vaan panostukset on päätetty keskittää muihin kohteisiin Helsingin keskustassa. Asemakaavassa puistossa on tilaa pallokentälle, jossa voi pelata ja leikkiä, Luomanen sanoo.
Kun koulujen väistötiloja ei enää tarvita, on tenniskenttien sijoittaminen niiden paikalle yksi mahdollinen vaihtoehto, mutta myös leikkipuiston rakentamista samalle paikalle harkitaan. Selvitys Kaisaniemen puiston tulevaisuudesta valmistuu keväällä ja esitellään lautakunnalle vuonna 2018.
– Arvioin, että puiston kunnostus tulee maksamaan noin 12 miljoonaa ja voi alkaa vuonna 2020. Kunnostus on tarpeen. Helsingin yliopistossa, joka ylläpitää kasvitieteellistä puutarhaa, ollaan oltu pitkään tyytymättömiä siihen, ettei Kaisaniemen puiston korjaaminen ole edistynyt, Luomanen sanoo.
– – – – – – – – – – –
Kaisaniemen puisto
Vilkasta keskustelua Kaisaniemen puistosta käytiin jo 2000-luvun alussa. Vuonna 2000 järjestettiin kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti saksalainen kilpailutyö. Ehdotuksen katsottiin olevan kuitenkin liian radikaali. Kaupunkisuunnitteluvirasto aloitti 2007 korjaussuunnittelun ja 2009 valittiin maisemasuunnittelutoimisto Hemgård kilpailutuksen tuloksena puiston suunnittelijaksi. Asemakaava vahvistettiin 2011 toimiston tekemän suunnitelman pohjalta.