SAPA sai Tytti Säilän 5-vuotisjakson päätteeksi vastikään uuden puheenjohtajan. Tytin saappaisiin hyppää 42-vuotias Sampsa Luomaniemi, jonka ajatuksia tulevasta pestistä sekä muun muassa seuran kehittämisestä ja Grassroots-toiminnasta kuullaan seuraavassa.
”Emme pysty vaikuttamaan mitä muut tekevät, siksi on tärkeää tuoda SAPA:n vahvuudet esille ja vielä tärkeämpää on näyttää se toiminnan kautta”.
Sampsa Luomaniemi aloittaa tuoreen pestinsä innostuneilla fiiliksillä. ”On kiva osallistua talkoisiin perinteikkään SAPA-yhteisön ja sitä kautta tietysti myös suomalaisen jalkapallon sekä liikunnan hyväksi”.
Hän saa ympärilleen hallitustiimin, jonka varapuheenjohtajana toimii Rik Poppius. Muut varsinaiset jäsenet ovat Essi Eerola, Veli-Matti Harjula sekä Patrick Semangania. Sari Kaidesoja ja Keni Simola jatkavat varajäseninä.
Kokemusta ja näkemystä löytyy laajalta rintamalta; niin valmentajan, pelaajan, vanhemman kuin joukkueen toimihenkilöidenkin rooleista. Näin siis pelkästään jalkapallon kautta ajateltuna. Uusi puheenjohtaja sanoo, että osaamisalueiden kautta mietittynä kokemus on vieläkin laajempi.
”Heti ei tule mieleen missä yhteydessä pääsisi monipuolisemman tiimin kanssa tekemään yhteistyötä. On tärkeää, että mietimme asioita kaikkien sidosryhmien näkökulmasta. Lisäksi jatkuvuuden kannalta hieno asia on, että kolme viidestä jäsenestä jatkaa edellisestä hallituksesta. Varmistamme näin, että SAPA:n tarina etenee hyvässä hengessä ja kehittyy nykyisiä sekä uusia jäseniä varten”, Sampsa kertoo.
Hänellä on mittava ura myös pelaajana, joka alkoi jo 5-vuotiaana Itä-Hakkilan Kilvassa. Juniorina hän pelasi lisäksi myös parissa muussa pääkaupunkiseudun joukkueessa. Aikuisena Sampsa on pelannut pääosin 4-divaria kaveriporukalla 1998 perustetussa FC Pathovenissa. Hän on kokenut lopettamisen yllättävän vaikeaksi, ja viimeiset 3 vuotta Sampsa onkin palloillut jäähdytellen ikämiessarjoissa.
”Peliurani painotus on selkeästi ollut sen pituudessa. Uran huipentuma taisi tulla vastaan 2 vuotta sitten silloisen Uudenmaan piirin 35-ikämiesten hopeamitalin myötä”, hän heittää hymyillen. ”Tästä vaivoin ansaitusta mitalista huolimatta ylivoimaisesti hienointa jalkapallossa on ollut yhteisöllisyyden tunne, kaverit, ja vuosien myötä kertyneet kokemukset pelistä ja sen vierestä”.
Siviilikoulutuksen liiketalouden tradenomiopinnoista sekä ylemmän AMK-tutkinnon liiketoiminnan kehittämisestä saanut Sampsa toimi ennen SAPA:a Käpylän Pallossa monessakin roolissa. Oppia kertyi 6 vuoden aikana eri joukkueissa monipuolisesti niin valmennuksesta, joukkueenjohdosta sekä myös rahastonhoitajana toimimisesta. Hän oli aluksi apuna oman lapsensa joukkueessa, sittemmin kokemuksen karttuessa hän sai vastuuta muissakin joukkueissa.
SAPA:n toiminnassa Sampsa on ollut mukana 3 vuotta ollen ensin -06 joukkueen valmennustiimissä, ja sittemmin vuonna 2012 syntyneiden tyttöjen joukkueen koutsina. Valmentamista hän ei aio jättää, vaan jatkaa tulevana vuonna edelleen tyttöjoukkueen luotsina. Käytännön kenttätyö helpottaa asioiden hahmottamista. ”Valmentamalla pysyy toiminnan realiteeteissa hyvin kiinni, ja se auttaa hallitustyössä”.
Miten uusi puheenjohtaja on nähnyt SAPA:n tähän asti sekä mitä upeita ja vaalittavia asioita hän hienosta seurastamme löytää: ”Kaveriporukan perustama, ja ensimmäiset harjoitukset meren jäällä. Nämä tapahtuvat sisältävät jo aika suuria vaalittavia asioita. SAPA:n joukkueet ovat hyvin yhteen hitsautuneet, ja pelaajat ovat kavereita treenien ulkopuolellakin”, Sampsa nostaa aluksi esiin.
Hän pitää suuressa arvossa myös vuonna 2014 seuramme kodiksi noussutta Haapaniemen kenttää, joka saa Sampsalta suitsutusta. Hän sanoo, että Ponnareiden kanssa jaettu Haapis on kenttänä harvinaislaatuinen helmi. ”Keskellä ydin-Helsinkiä oman edullisen toiminnan mahdollistava keskus on resurssi, jota on syytä arvostaa ja vaalia”.
”Olen nähnyt entisiä SAPAlaisia treenaamassa edelleen Haapiksella — koska kerran SAPA aina SAPA. Olen myös nähnyt mikä asenteen merkitys on peleissä, joissa lähtökohtaisesti pienempi seura kohtaa suuremman. Yhtä hienoa on nähdä SAPA:n ikäluokat läpikäynyt juniori ensimmäisissä SAPA-miesten harjoituksissaan tai toimimassa pienten lasten valmentajana, kuin samat ikäluokat läpikäynyt juniori nuorten maajoukkueringissä. Krunalaisseura mahdollistaa nämä polut ja on samalla luonut polun kulkijalle elinikäiset kaverisuhteet matkan varrella”, Sampsa kehuu.
Seuran edellinen 5-vuotisstrategiakausi päättyi tähän vuoteen, ja uusi hallitus haluaa saada seuran perusarvot tulevina vuosina toimintasuunnitelmapäivityksen myötä esiin entistä kirkkaammin.
”Strategian luominen on mitä suurimmassa määrin tiimityötä, ja on tärkeää, että seuraan ja sen toimintaan on kaikkien toimijoiden helppo samaistua. SAPA:a ei 52 vuoden jälkeen pidä keksiä uudestaan, vaan perehtyä yhteisön vahvuuksiin ja ominaisuuksiin mitkä tekevät SAPA:sta erityisen seuran jäsenilleen. Ensin on tietysti tärkeää ymmärtää kaikkia sidosryhmiä. SAPAssa on todella hieno tarina takana, ja toiminta on jo nyt monin paikoin erittäin laadukasta. Meidän tulee yhdessä tunnistaa vahvuutemme ja mahdollisesti hieman tarkentaa rooliamme eri konteksteissa. Sekä lisäksi rohkeasti määrittää, minkä asioiden eteen haluamme ponnistella seuraavina vuosina. SAPA:ssa on tehty paljon hyvää työtä ja on varmistettava, että seuraavat vuodet rakentuvat jo tehdyn työn jatkeeksi. Sydän, Asenne, Pallo ja Ajatus on kirjoitettu Haapiksen pukukopin seinään. Jos saamme nämä asiat välittymään käytännön toimintaan niin, ettei kenellekään ole epäselvää mitä on sapalaisuus, niin olemme onnistuneet yhdessä. Tavoitteenamme on, että tulevien vuosien strategia on sellainen mikä innostaa ja kannustaa meitä kaikkia sapalaisia kentällä ja sen laidalla”, Sampsa kertoo tulevista suunnitelmista.
SAPA on ollut junnutoiminnan aloituksesta eli 1980-luvun puolivälistä lähtien melko lailla puhtaasti ja avoimesti kasvattajaseura. Sampsa haluaa SAPA:n profiloituvan entistä enemmän kokonaisvaltaiseen toimintaan eikä vain perinteiseen joukkuepohjaiseen meininkiin. Hän puhuukin mielummin Grassroots-ajatuksesta, sillä englanninkielinen termi sisältää merkityksen koko yhteisölle ja seuran toiminta-alueelle, kun taas kasvattajaseura-nimitys on hänen mielestään rajaavampi.
Palloliitto — joka myös jakaa vuoden Grassroots-seura-palkinnon — kiteyttää termin seuraavasti: Grassroots-toiminnan tavoitteena on taata jokaiselle vauvasta vaariin mahdollisuus jalkapallon harrastamiseen. SAPA:lla on toki jo nyt muun muassa Liikkarit, futiskerho- ja koulu sekä vanhoista sapalaisista koostuva SAPA-äijät, joten mistään täysin uudesta asiasta ei Grassrootsista puhuttaessa missään nimessä ole kyse. Näitä ja SAPA-yhteisöllisyyttä lisääviä asioita halutaan jatkossa entisestään vahvistaa.
”Jalkapallopelaajan perustaitojen kehittäminen ja pelaajaksi kasvaminen on totta kai nuorimipien ikäluokkien toiminnan yksi tarkoitus, mutta vain osa koko seuran toimintaa. Grassroots-toiminnalla on ollut nostetta Euroopassa, ja uskon, että Suomessakin voidaan tällä alueella vielä parantaa”, hän valottaa. Miten onnistumisen tuloksia mitataan? ”Pelaajamäärät ja toimintabudjetit ovat yksi numeraalinen mittari, mutta mittaamalla lisäksi toiminnan laatua tai merkitystä yhteisölle saadaan toimintaan lisää ulottuvuuksia”.
Seurojen kilpailu harrastajista on Helsingissä ja SAPA:n toiminta-alueella kovaa. Miten SAPA pysyy kilpailukykyisenä ja houkuttelevana paikkana junioreille ja myös vanhemmillekkin futareille?
”Tarjoamalla asioita joiden laatu on omissa käsissämme. Junioreita ajatellen etujamme ovat harjoituspaikkojen maantieteellinen sijainti, harjoitustapahtuman laatu, ryhmäkoko, pallokosketusten määrä, yksilön kohtaaminen, vastuu pelitapahtumissa ja toiminnan edullisuus, vain muutamia pienen seuran mahdollistamia asioita mainitakseni. Emme pysty vaikuttamaan mitä muut tekevät, siksi on tärkeää tuoda SAPA:n vahvuudet esille ja vielä tärkeämpää on näyttää se toiminnan kautta. Vanhempien futareiden kohdalla sijainti, kustannukset, kaverit, valmennus ja sarjataso varmasti ohjaavat valintaa, ja päätöksiin ei enää vanhempien näkemys vaikuta. Mitä laadukkaampaa toimintaa, sitä houkuttelevampaa on saada edustaa SAPAn riveissä”, hän summaa.
Sampsa löytää monia syitä, miksi SAPA on parhaita ellei paras vaihtoehto toiminta-alueemme lapsille ja nuorille jo edellä mainittujen asioiden lisäksi. Hän kokee eduiksi isompiin seuroihin verrattuna muun muassa sen, että jokainen pelaaja pelaa meillä ikäluokkansa edustusjoukkueessa. SAPA:ssa myös jokaista pelaajaa kehitetään, ja toiminta tapahtuu lähellä kotia.
”Toiminta mahdollistaa eri elämäntilanteiden huomioimisen, eikä esimerkiksi lapsen muut harrastukset muodosta haasteita, joita ei yhdessä saataisi ratkaistua. Pieni seura mahdollistaa haasteiden säätelyn jokaisen kehitysvaiheen mukaan, ja tavoitteellisesti harjoittelevia SAPA-pelaajia nähdäänkin usein myös vanhempien ikäluokkien peleissä”, hän sanoo.
SAPA:an perustettiin tyttöjoukkue tänä vuonna ensimmäistä kertaa seuran historiassa. Sampsa haluaa sen toimintaa kehitettävän samoin kuin muutakin.
”Mikäli aloittelevan ikäluokan joukossa on 6 tyttöä, on pienen kentän peliryhmä valmis. Yksi vaihtopelaaja on hyvä olla”, hän sanoo hymyillen. ”Mikäli näin ei tapahdu, niin harjoittelu itsessään toimii juniorivuosina erittäin hyvin ilman tyttöjen sarjassa pelaamista. SAPA:ssa on hyviä esimerkkejä pelaamisesta poikien kanssa, kuten Helmareiden Emma Koivisto tai U-16 Anelma Lahikainen voivat varmasti todistaa. Erilliset tyttöjoukkueet eivät ole itseisarvo, vaan laadukkaan toiminnan seuraus. Olisi erittäin hienoa, jos SAPA:n riveissä nähtäisiin jatkossa useammassa ikäluokassa myös tyttöjen peliryhmiä. Lasten harjoittelussa itsessään ei ole mitään eroa ,ja toivon että toiminnan laatu houkuttelee jatkossa lisää futiksesta kiinnostuneita tyttöjä mukaan toimintaan. Jos jokainen tuo kaverinkin, niin joukkue on valmis”!
Savannalaisten miesten edustusjoukkue päätti viime vuosikymmenen alkupuoliskolla peräti huikeat parikymmentä vuotta kestäneen taipaleen neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. Sinne palattiin toisen miesten joukkueen, SAPA-M3:n toimesta pari kautta sitten Edustuksen tahkottua samaan aikaan Nelosta. Ensimmäisellä sesongilla nousunsa jälkeen M3 pääsi todelliseen lentokeliin taistelemalla melko pitkään jopa nousupaikoista. Viime kausi oli vaikeampi, mutta joukkue selvisi kuitenkin täpärästi kuiville näyttäen luonteensa ja päättäen kautensa kovassa paikassa huimaan neljän ottelun voittoputkeen. SAPA:lla on miehissä siis tulevallakin kaudella — tosin M3:n kanssa yhdistymisen seurauksena monen vuoden tauon jälkeen edustusjoukkue nimellä kulkeva — joukkue Kolmosessa.
Miten tärkeänä pidät miesten ja edustusjoukkueen elinvoimaisuutta ja miksei omalla sarallaan jonkinlaista menestystäkin?
”Erittäin tärkeänä. SAPA-M3 sai toiminnallaan aikaan jo orastavan kulttiseuran maineen nousemalla kaveriporukan voimalla kolmoseen saakka, ja vielä pärjäämällä siellä hyvin. Sapalaisuutta parhaimmillaan. Mainetta sai aikaan myös aktiiviset fanit joiden kannustus oli niin ikään harvinaisempi ilmiö kolmosessa tai suomifutiksessa ylipäätään. Pidän viime vuotista suoritusta ja tiukkaa säilymistä vähintään yhtä tärkeänä kuin edellistä kautta, jotta kolmosen paikka onnistuttiin pitämään. Toivottavasti yhdistyminen lisää elinvoimaisuutta ja mahdollistaa hyvän suoriutumisen myös kilpailullisesti”.
Liikunnallinen Sampsa viettää vapaa-ajallaan aikaa perheen kanssa, tosin usein heidät löytää jalkapallokentän laidalta silloinkin. ”Kaikki kolme lastani pelaavat jalkapalloa, ja me vanhemmat sitten sitä myöten touhuamme mukana. Vanhemmiten kestävyysurheilu on myös vienyt mukanaan ja olen löytänyt itseni aina välillä triathlon, pyöräily tai juoksutapahtumasta”, hän kertoo harrastuksistaan.
Sampsa lähettää vielä lopuksi terveiset sapalaisille: ”On erittäin hienoa, että SAPA on toiminut jo 52 vuotta. Jokainen seuran jäsen, entinen ja nykyinen, on osa tarinaa. Tehdään yhdessä parhaamme, että myös tulevat sapalaiset saavat kannustaa vihreää väriä lähikentillään ja tulevaisuus tarjoaisi lisää ylpeyden aiheita. Voimia kaikille talveen ja nähdään kentällä! Onneksi pian alkaa kotimaan sarjat ja se tarkoittaa taas kevättä. Nautitaan kuitenkin sitä ennen joulusta ja uudesta vuodesta. Rauhallista joulua kaikille”!
SAPA kiittää väistyvää puheenjohtajaa Tytti Säilää menneistä vuosista ja toivottaa onnea uudelle johtokunnalle!