HISTORIA

Posted on by

SAPAn historia

SAPA perustettiin vuonna 1970 kruunuhakalaisessa ravitsemusliikkeessä nimeltään Savanna, Mariankatu 19. Alunperin nimeksi piti tulla Savannan Pallo, mutta nimeä ei hyväksytty, koska silloin urheiluseuran nimenä ei saanut olla ravintolan nimeä. Lyhyesti nimeksi tuli SAPA. Seura sai oikeuden pitää ilmoitustaulua ravintolan tuulikaapissa ja käyttää logossaan ikkunamaalauksessa olevaa  viinitynnyrin päällä istuvan munkin kuvaa. Urheilullisuutta logoon saatiin piirtämällä munkin jalkoihin jalkapallo, jalkapallokengät ja -sukat. Työn suoritti tunnettu taiteilija Osmo “Omppu” Omenamäki. Logoa pidetään edelleen yhtenä taiteellisesti onnistuneimmista seuralogoista. Myöhemmin juniorijoukkueiden tultua toimintaan muutettiin logo nykyiseksi tyylitellyksi jalkapallokengäksi.

Seura perustettiin palvelemaan noin 20 krunikalaisen nuoren miehen liikunnallisia tarpeita. Seuran ensimmäiset harjoitukset pidettiin talvella Pohjoisrannan jäällä ns. Halkolaiturin edustalla. Samana vuonna myös Mustikkamaa ja Kaisaniemi olivat harjoituspaikkoina. Heti ilmoittauduttiin miesten  piirin sarjaan ja Suomen cupiin. Ensimmäinen virallinen ottelu pelattiin cupissa huhtikuussa Leppävaaran urheilukentällä vastassa Leppävaaran Pallo. Jo seuraavana vuonna seura nousi pykälän ylöspäin Helsingin piirin sarjassa.

SAPA:n salskeiden pelipoikien otteita pelikentillä ja sen ulkopuolellakin oli alusta alkaen seurannut ja kannustanut huomattava naiskatsomo. Jonkun päässä syntyi idea, miksei mekin. Naisjalkapalloilu eli mimmifutis oli vielä uusi asia Suomessa ja joukkueita vähän. Seura pääsi pelaamaan suoraan Suomen mestaruussarjaan. Todettakoon ensimmäisenä vuotena tytöt pelasivat miesten joukkueen pelipaidoissa. Tytöillä ei ollut aikaisempaa kokemusta  eikä palloilullisia taitoja, tulokset olivat vaatimattomia. Lohduttajia ja kannustajia kuitenkin riitti. Vuonna 1972 naisten mestaruussarjan 10. lohkon kärjessä oli HJK 16 pistettä ja viimeisenä SAPA. Oltiin kuitenkin mukana tässä historiallisessa prosessissa 2 vuotta. Yhä useampi mimmi vaihtoi jalkapallon lastenrattaisiin ja mimmijoukkue koki ikäänkuin luonnollisen kuoleman.

SAPA oli perustamassa Salibandyliittoa vuonna 1985. Kuuluttiin siihen kolmen seuran koplaan, joka liiton lopulta perusti. Taustalla oli, että osalle futaajista talviharjoittelu ja pallon potkiminen oli myrkkyä. Myös salbandymaajoukkueessa esiintyi pari seuran pelaajaa. Vuosina 1986-87 pidettyyn mestaruussarjaan osallistui SAPA:n joukkue. Myöhemmin seuran miehet pelasivat pääasiassa I-divisioonassa. Salibandyn merkittävä taustavaikuttaja oli Pertti Mäkinen. Kaudella 1990-1991 seuraan liittyi naisten mestaruussarjassa pelannut itähelsinkiläinen joukkue. Naisten joukkue voitti SAPA:n nimissä SM-hopeaa ja sai useita pelaajia naisten maajoukkueeseen. Myöhemmin naisten joukkue fuusioitui erääseen vantaalaiseen seuraan. Myös futisjuniorit ottivat harjoitusohjelmaansa salibandyn. Myöhemmin keskityttiin jalkapalloon pääasiassa lajin kalleuden ja resurssipulan johdosta.

Junioritoiminta alkaa

Junioritoiminnan ensiaskeleet otettiin vuonna 1986. Jalkapallon junioritoiminta aloitettiin kesäkuussa 1986 Helsingin kaupungin kanssa pidetyn jalkapallokoulun jälkeen. Ensimmäisen jalkapallokoulun vetäjinä toimivat Jari Kinnunen, Antero Kokko ja Pertti Mäkinen. Samoihin aikoihin toimintaan liittyi myös SAPA:n pitkäaikainen aktiivi O-P Kuula. Futiskoulun jälkeen joukkue keskittyi harjoitteluun ja pelasi ystävyysotteluita. Seuraavan kauden talviharjoittelu oli suhteellisen verkkaista, se oli enemmän leikkimielistä yhdessäoloa. Vuonna 1987 juniorijoukkueita piirin sarjoissa oli kaksi, D-75 ja G-78 syntyneet pojat.

Junioritoiminta jatkoi voimakasta kasvuaan 1990-luvulla. Uusi joukkue perustettiin joka syksy F7-ikäluokkaan. Futiskouluperinne jatkui Kaisaniemen kentällä sekä myös perinteinen Helsinki cup kuului ohjelmaan. Vuonna 1990 seura saavutti ensimmäisen piirin mestaruuden H-82 syntyneillä junioreilla. Merkittävää oli tuolloin joukkueessa pelanneen Juha Kuulan ura. Hän pelasi useita vuosia korkeammalla sarjatasoilla miehissä eri seuroissa, mutta lopetti kilpailu-uran SAPA:n miehissä III-divarissa. Veikkausliigassa vuosia pelannut Nosh A Lody (MYPA, FC KTP, HIFK) on SAPA:n juniorimyllyn kasvatteja. Suomen maajoukkueen ja Sparta Rotterdamin Janne Saksela aloitti jalkapalloilun SAPAn junnuissa. Myös naisten maajoukkueen vakiopelaaja Emma Koiviston ura alkoi SAPAsta.

Junioritoimintaa Fair Play-hengessä

Junioritoimintaa kehitettiin ja laajennettiin ns. fair play-hengessä. Vuonna 1996 ja 1997 SPL Helsingin piiri valitsi SAPAn vuoden Fair Play-seuraksi. Valmentajien ja joukkueen kehittämiseen kiinnitettiin erityinen huomio.

Vuonna 1998 SAPA palkittiin vuoden fair play-teolla. Suomen Palloliitto palkitsi SAPAn 10 000 markan lahjakortilla vuoden jalkapalloteosta. Vuoden jalkapallotekona palkittiin SAPAn ja kulttuurikeskus Caisan yhteistyössä järjestämä kansainvälinen jalkapallokoulu “Football Connecting People.” Myös SPL Helsingin piiri palkitsi SAPAn samasta aiheesta.

Kesäleirit ja junioriturnaukset

Ensimmäinen junioreiden kesäleiri  pidettiin Sääksmäellä vuonna 1988. Toiminta on jatkunut tähän päivään asti samoin kuin Kaisaniemessä pidettävät junioriturnaukset. Nyttemin junioreiden leiripaikaksi on vakiintunut Eerikkilän urheiluopisto.

Miesten edustusjoukkue

SAPA:n miehet tahkosivat parhaimmillaan vuosia IV-divisionassa. Merkittävä piristysruiske tapahtui Gösta Sundqvistin Johanneksen Dynamon hajotessa  ja sen farmijoukkueen FC Capitals-joukkueen liittyessä SAPA:an vuonna 1996.  Seura sai paikkansa IV-divisionaassa. Omilla kavereilla täydennettynä ja juniorimaajoukkueessakin esiintyneen Raimo Lehtisen valmentamana nousi III-divisionaan. Joukkueeseen saatiin myös merkittäviä vahvistuksia taustajoukkoihin. SAPAn edustusjoukkue pelasi III-divisioonassa vuodet 1997-2015, kunnes kauden 2015 päätteeksi vauhtia lähdettiin hakemaan sarjaporrasta alempaa.

Taitokilpailumenestystä ja piirijoukkuepelaaja

2000

1986-ikäluokasta Joonatan Woodward valittiin ensimmäisenä sapalaisena C14-ikäluokan Helsingin piirin piirijoukkueeseen.

1987-ikäluokan Samuel Woodward osallistui ensimmäisenä sapalaisena SPL:n järjestämiin valtakunnallisiin taitokilpailuihin.

2001

1992-ikäluokan Kanerva Sunila voitti ensimmäisenä sapalaisena tyttönä SPL Helsingin piirin taitokilpailut.

SAPAn B-juniorit SM-sarjassa

Kaudella 2005 SAPAn B-juniorit (1988-89-syntyneet) pelasivat historiallisesti ikäluokkansa SM-sarjassa. Visiitti SM-sarjaan jäi kuitenkin ranskalaiseksi.